Her yıl olduğu üzere bu yılda yaşanan dönem sonu meşakkati et fiyatlarını etkiledi. Son 10 günde et fiyatları 60 lira birden artış gösterdi.
Yüksek enflasyon ortamında temel besine erişimin zorlandığı süreçte vatandaş alım gücünü kaybetti. Dudak uçuklatan et fiyatlarının akabinde vatandaş artık et alamayacak yalnızca tezgahları seyredecek pozisyona geldi.
Dünya’dan Mehmet Hanifi Gülel’in haberine nazaran, İstanbul Perakendeci Kasaplar Esnaf Odası Başkanı Aydın Tüfekçi, son 10 günde gelen artırımlarla birlikte kıvırcık kuzu karkas etin kilogram fiyatı 510 ile 540 lira ortasına yükseldiğini belirtti.
Şu anda kesimlik hayvan alınsa bile fiyatının daha da artacağı beklentisiyle üreticilerin satmaktan vazgeçtiğine vurgu yapan Tüfekçi, kıvırcık kuzunun 8 ile 14 aylık ortasında olan hayvanların bölümleri yapıldığını söyledi.
KIYMA FİYATI DA UÇTU
Karnabat kıvırcık kuzuların Çanakkale, Biga, Balıkesir ve Tekirdağ taraflarında yetiştirildiğini söyleyen Tüfekçi, “İnce kuyruklu bir koyun cinsi olması, piştiği vakit etinin koku yapmaması, etinin daha yumuşak ve lezzetli olmasından ötürü tüketiciler tarafından talep ediliyor. Son gelen artırımlarla İstanbul’da kasaplarda kemikli kıvırcık kuzu etinin kilogram fiyatı 700 ile 790 lira seviyesinde değişiyor. Kıvırcık kuzu kıyma fiyatı ise 1.150 ile 1.250 lira düzeyine çıktı” değerlendirmesinde bulundu.
KIVIRCIK KUZU FİYATI DA YÜKSEK
Anadolu’da kıvırcık hayvan yetiştiriciliğinin olmadığını, Karaman ve dağlıç koyun ırklarının yetiştiğini söyleyen Tüfekçi, “Kıvırcık karkasın fiyatı geçen hafta 470 lira seviyesindeydi. Dün yapılan kesimlerle bir arada kalitesine nazaran kıvırcık karkasın fiyatı 510 ile 540 lira ortasına yükseldi. Anadolu ırkı karakoyun ile kıvırcık koyun ortasında neredeyse 200 liranın üzerinde bir fiyat farkı oluşmaya başlandı. Dana karkasın kilogramı ise 385 ile 390 lira arasında değişiyor. Ulusal Kırımızı Et Konseyi’nin geçtiğimiz perşembe günü yayımladığı ortalama fiyatlarda Ege Bölgesi için kuzu bıçak yağsız etin fiyatı 455 liralar artık kalmadı. Şu anda İstanbul’a farklı fiyatlar gelmeye başladı” tabirlerine yer verdi.
MÜŞTERİ KAYBI DERİNLEŞTİ
Son vakitlerde kasap müşterisinin marketlere yöneldiğini söyleyen Tüfekçi, “Müşteri kaybı yılbaşından bu yana birinci 10 ayda yüzde 40’ın üzerinde kasap esnafın iş düştü. İstanbul’da kasaplarda dana kuşbaşı ve kıymanın fiyatı değişiklik gösteriyor. Bunun nedeni ise Anadolu’dan kırımızı etin geldiği bölgeden kaynaklanıyor. İstanbul’da kasaplarda dana kıymanın kilogram fiyatı etin kalitesine nazaran 630 lira ile 650 lira arasında değişiyor. Dana kuşbaşının kilogram fiyatı ise 650 ile 680 lira ortasında bulunuyor” dedi.