Et fiyatlarına zam: Son 10 günde 60 lira arttı

Her yıl olduğu üzere bu yılda yaşanan dönem sonu meşakkati et fiyatlarını etkiledi. Son 10 günde et fiyatları 60 lira birden artış gösterdi.

Yüksek enflasyon ortamında temel besine erişimin zorlandığı süreçte vatandaş alım gücünü kaybetti. Dudak uçuklatan et fiyatlarının akabinde vatandaş artık et alamayacak yalnızca tezgahları seyredecek pozisyona geldi.

Dünya’dan Mehmet Hanifi Gülel’in haberine nazaran, İstan­bul Perakendeci Kasaplar Esnaf Odası Başkanı Aydın Tüfekçi, son 10 günde gelen artırımlarla birlikte kıvırcık kuzu kar­kas etin kilogram fiyatı 510 ile 540 lira ortasına yükseldi­ğini belirtti. 

Şu anda kesim­lik hayvan alınsa bile fiyatının daha da artacağı beklentisiyle üre­ticilerin satmaktan vazgeç­tiğine vurgu yapan Tüfekçi, kıvırcık kuzunun 8 ile 14 ay­lık ortasında olan hayvanla­rın bölümleri yapıldığını söyledi. 

KIYMA FİYATI DA UÇTU

Karnabat kıvırcık kuzula­rın Çanakkale, Biga, Balıke­sir ve Tekirdağ taraflarında ye­tiştirildiğini söyleyen Tüfek­çi, “İnce kuyruklu bir koyun cinsi olması, piştiği vakit etinin koku yapmaması, eti­nin daha yumuşak ve lezzetli olmasından ötürü tüketici­ler tarafından talep ediliyor. Son gelen artırımlarla İstan­bul’da kasaplarda kemikli kı­vırcık kuzu etinin kilogram fiyatı 700 ile 790 lira seviye­sinde değişiyor. Kıvırcık ku­zu kıyma fiyatı ise 1.150 ile 1.250 lira düzeyine çıktı” değerlendirmesinde bulundu. 

KIVIRCIK KUZU FİYATI DA YÜKSEK

Anadolu’da kıvırcık hayva­n yetiştiriciliğinin olmadığını, Karaman ve dağlıç koyun ırklarının yetiştiğini söyleyen Tüfekçi, “Kıvırcık karkasın fiyatı ge­çen hafta 470 lira seviyesin­deydi. Dün yapılan kesim­lerle bir arada kalitesine nazaran kıvırcık karkasın fiyatı 510 ile 540 lira ortasına yükseldi. Anadolu ırkı karakoyun ile kıvırcık koyun ortasında ne­redeyse 200 liranın üzerinde bir fiyat farkı oluşmaya baş­landı. Dana karkasın kilogra­mı ise 385 ile 390 lira arasın­da değişiyor. Ulusal Kırımı­zı Et Konseyi’nin geçtiğimiz perşembe günü yayımladığı ortalama fiyatlarda Ege Böl­gesi için kuzu bıçak yağsız etin fiyatı 455 liralar artık kalmadı. Şu anda İstanbul’a farklı fiyatlar gelmeye başla­dı” tabirlerine yer verdi. 

MÜŞTERİ KAYBI DERİNLEŞTİ

Son vakitlerde kasap müşterisinin marketlere yöneldiğini söyleyen Tü­fekçi, “Müşteri kaybı yılba­şından bu yana birinci 10 ayda yüzde 40’ın üzerinde kasap esnafın iş düştü. İstanbul’da kasaplarda dana kuşbaşı ve kıymanın fiyatı değişiklik gösteriyor. Bunun nedeni ise Anadolu’dan kırımızı etin geldiği bölgeden kaynakla­nıyor. İstanbul’da kasaplar­da dana kıymanın kilogram fiyatı etin kalitesine nazaran 630 lira ile 650 lira arasın­da değişiyor. Dana kuşbaşı­nın kilogram fiyatı ise 650 ile 680 lira ortasında bulu­nuyor” dedi. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir